onsdag 26 november 2008
sweet holidays
Det julstökas här hemma. Vi ska ha adventsfest på söndag och ska bjuda på svenska bakverk. Ett fantastiskt tillfälle för spousen att balla ur och briljera.
Men det svåra är att göra svenska saker med amerikanska ingredienser. Allt är lite annorlunda. Idag har jag gjort pepparkaksdeg med konstig sirap, men den blev asgod. J gjorde knäck igår och körde stormkokvarianten vilket inte den sirapen verkade gilla. Knäcken blev stenhård och J blev besviken. Han får göra ett nytt försök ikväll. Sen blir det två sorters biskotti (en kardemumma, vit choklad och apelsin och en med kanel, mörk choklad och valnötter), två sorts saffranskakor, lussekatter (om jag lyckas, för vad använder man istället för kesella?) och glögg. Ett annat problem med bakningen är att allting lutar i lägenheten, inklusive ugnen, så man måste bygga upp med folie så man inte får snea kakor.
Min kära mor har skickat saffran, glöggkryddor, knäckformar och lite nödvändigt julpynt så vi kan nog få till lite fosterlandskänsla. Sen hoppas man ju bara att våra ihopskramlade vänner kan socialisera med varandra så inte tillställningen blir stel och konstig. Men det kan inte värdinnan ansvara för, hon kan bara se till att de är mätta och belåtna.
Innan advent är det dock thanksgiving. Vi ska celebrera med Zack och Gill och några vänner till dem. Idag har jag och Gill varit på fyra olika mataffärer för inhandla middagsgrejerna. Yams, Cranberries, Turkey, Stuffing...
Jag har ansvar för desserterna. Ska baka en körsbärstårta, en pumpa paj och en björnbärspaj.
Så imorgon går nog mest ut på att äta och vara tacksam.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
J:s mamma gillar stenhård knäck. Bjuds alltför ofta på alldeles för mjuk knäck här i landet.
Skicka en kommentar