tisdag 23 september 2008

monsterdjuren

Just som jag börjat komma över min rädsla över kackerlackorna, (börjat gå med nakna fötter igen, tänkt att om vi inte ser några så bor de väl inte hos oss) så får jag detta lugnande mail från min ömma moder. Hon har fått information från min amerikanska moster:

"Skaffa cockroach-traps, flera, många. Ha dem framme på natten när det är mörkt, för det är då som de kommer fram.
Ha ALDRIG mat framme, bröd, frukt ,smulor, matrester, för det lockar dit dem.
Även om de inte syns så finns de, men giftet i traps gör att de äter och dör.
De är oerhört smala o platta och tar sig in överallt. Lloyd fick kackerlackor i sina grejer när han bodde på ett risigt ställe innan han o Lisa träffades. Han hittade roaches inuti sin väggklocka, mellan baksidan o urverket."

De låter ju helt monstruösa! Kommer fram på natten när man minst anar det som vampyrer. Nu är jag helt frenentisk med att hålla rent överallt, inte en smula får ligga framme och det måste vara tänt överallt. Vi kanske kommer ha den mest städade lägenheten nånsin.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har monsterdjuren här oxå. De är vidriga jag håller med. Vi har varianterna oxå...de som kan flyga!
Alla fall har vi två apor som mer än gärna äter upp dem....
Kul att läsa din blogg Lydia.

Lovisa sa...

Nae fy vad äckligt. Tänk om de äter upp Märta. Och vi som ska sova på golvet!! Ni får gå till rasistiska möbelmannen och köpa sängar till oss. Men tänk om det är kackelackor i alla hans möbler??

Anonym sa...

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2331855

We have it all here, too. We just don't know it. Yet.

Anonym sa...

Kackerlackor vanligare syn i våra svenska hem
Kan sprida smitta och orsaka allergi
De är allätare, nattaktiva och snabba som bara den.
Kackerlackorna har blivit vanligare i Sverige.
– Vi ser en ökning sedan 2006, säger Håkan Kjellberg vid Anticimex till aftonbladet.se.
När lampan tänds går det blixtsnabbt. Kackerlackan som dessförinnan hade letat efter ett skrovmål på golvet försvinner raskt undan, in i en mörk vrå.
Så går det ofta till när man har kackerlackor hemma, berättar Håkan Kjellberg.
”Leta spillning”
– De är extremt snabba. Man får leta efter spillningen och döda kackerlackor. En del känner även av en unken lukt.
Man måste vara nattaktiv själv för att se kackerlackan som främst kommer fram på natten eller kvällen.
Kackerlackan har blivit vanligare i Sverige och det kan finnas flera förklaringar. En av dem är vårt förändrade matbeteende.
– Vi köper hem mer takeaway nu. Den här transporten med olika måltider är en risk. Kackerlackor har ju funnits på restauranger under väldigt lång tid, säger Håkan Kjellberg.
Orenheter och smitta
Om man hittar ett djur som kan vara en kackerlacka så behöver man först artbestämma djuret.
– Då kan man gå in och titta på Anticimex hemsida. Där har vi bilder. Den tyska kackerlackan som är vanligast är lätt att känna igen. Den har två svarta streck på skölden som är arttypisk.
Om man har kackerlackor hemma behöver man kontakta en saneringsfirma som kan göra inspektion och lägga ut fällor. Kackerlackan kan nämligen sprida orenheter och smitta. Den kan även orsaka allergiska reaktioner. Dessutom förökar sig kackerlackan i en i det närmaste lavinartad hastighet.
– Det gäller att utreda vad som orsakat problemet och se över vad man kan göra i miljön för att minska risken. Man kan exempelvis städa och ta undan djurmat som kan stå framme. Det kan också handla om att täta sprickor och få bort vattenläckage.
Ibland måste man använda bekämningsmedel också och det kan vara svårt att bli av med kackerlackorna.
– I en flerfamiljsfastighet kan det bli väldigt komplext. Den som har skrikit till har oftast lägst toleranströskel men problemet kan finnas på andra håll i huset. Det behövs ofta upprepade besök och saneringar så man kan kontrollera att man har lyckats.
Getingar och möss
Men även om kackerlackan har blivit vanligare, är den inte det vanligaste skadedjuret.
– Det absolut vanligaste är svartmyror, getingar och möss.
Men visst är djur som silverfiskar och pälsängrar vanligare?
– Ja, men där har man en acceptansnivå som är mycket högre och då kontaktar man kanske oftast inte Anticimex. När det finns djur som kackerlackor där det finns risk att bli smittad med mikroorganismer eller få allergiska reaktioner är tröskeln lägre.
Susanna Vidlund

Fakta om kackerlackan:
Det finns många olika arter, men vanligast är den tyska kackerlackan. Den är ljusbrun, blir cirka 10 till 15 mm stor och har en oval, platt kropp.

Kackerlackor är allätare och käkar i princip allt de kommer över. I värsta fall kan den rentav sätta i sig läder, papper och tvål.
Kackerlackor smutsar ner och kan sprida smitta. Deras avföring lukar illa och de avsöndrar även ett illaluktande sekret från bakkroppen som kan framkalla allergiska reaktioner.
Kackerlackan är ljusskygg och gömmer sig dagtid. På natten är den aktiv och rör sig snabbt genom att springa, även om kackerlackor också kan flyga kortare sträckor.
Den kan föröka sig otroligt snabbt. Tre till vem veckor efter befruktning lägger honan en äggkapsel som innehåller mellan 30 och 40 ägg. Kapseln kläcks redan nästa dygn. Honan lever i tre till sex månader.
Källa: Anticimex

Anonym sa...

Jag tycker svenska anticmex överdriver...
Såååå farligt är det ju knappast att ha lite kackelackor springandes hemma.
Att det är äckligt, obehagligt etc är en sak. Jag har levt med dem i snart 4år, och jag har knappast blivit sjuk av dem.
Köp en massa sprejer o grejer och dödar de du ser...